5 Mayıs 2024 Pazar

İslâm’ı İçten-İçe Yaşamak


 

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibâdetlerim, dirimim ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah’ındır. O’nun hiç-bir ortağı yoktur. Ben böyle emrolundum ve ben müslüman olanların ilkiyim” (En-âm 162-163).

 

Bu âyete göre İslâm içten-içe yaşanabilecek bir din değildir. Zâten sâdece Allah katındaki tek hak din olan İslâm, içten-içe yâni “sâdece iç-âlemlerde yaşanacak ve dışa hiç taşmayacak” din değildir. Diğer tüm dinler yâni bâtıl dinler, içten-içe yaşanacak dinler ve inançlar iken, İslâm ise, iç-âlemlerin inşâsıyla başlayan, sonra da dış-âlemi de nurlandıran ve hayâtın sosyâl, kültürel, âilevî, ekonomik, hukûkî, kânûnî, askerî, siyâsî vs. her alanına hâkim olmak isteyen “tek din”dir. Bunu isteyen ve hedefleyen tek din İslâm’dır. Çünkü Allah katındaki tek hak din İslâm’dır.

 

İslâm hâricindeki din, inanç ve bağlılıklar bâtıldır, bâtıl olduğunun delîli de, dîni içten-içe yaşamakla yetinmeleridir. Bâtıl dinler “içten-içe yaşamayı” hedeflerken, İslâm ise hem içte hem de dışta yaşamayı ve hem iç-âleme hem de dış-âleme hâkim olmayı hedefler. Bunu hedefleyen tek din, “Allah katındaki tek hak din” olan İslâm’dır.

 

Bir dînin ve inancın bâtıl olduğu, onun her-şeyi göze alıp-almamasına göre değerlendirilebilir. Bâtıl dinler, başta âhiret olmak üzere, Allah, melek, gayb, vahiy, kitap, peygamber vs. inançları olmadığı ve sâdece gönül hoşluğunu elde etmek düşüncesi olduğu için dînlerini sâdece içten-içe yaşarlar, dışarıya ve dışarıda olanlara ise hiç karışmazlar ve böylece dışarıya şeytan, nefs ve tâğutlar karışır ve hâkim olur. Allah bundan zinhar râzı olmaz.

 

Bâtıl din ve inançların dîni sâdece içten-içe yaşamak istemelerinin en önemli nedeni, böyle yaşadığında bir bedelin olmayacağı ve bir bedel ödenmesi gerekmemesidir. Siz dîni içten-içe yaşadığınızda size ne şeytan ne nefsiniz ne de tâğutlar karışmaz ve siz de kendi içinizde, iç-âleminizde sapkın düşünceleriniz, fikirleriniz ve kişisel âyinlerinizle istediğiniz gibi yaşayıp gidersiniz. Tabi bu-arada hayâta şeytan, nefs ve tâğutlar hâkim olacağı için kaçınılmaz olacak olan adâletsizliğe, eşitsizliklere, haksızlılara, ahlâksızlıklara, merhâmetsizliklere, vicdansızlıklara, şirke, küfre, nifaka, fitneye, fesada ve zulme hem mâruz hem de seyirci kalacağınız için hiç-bir ses çıkaramazsınız. Zâten siz dîninizi içten-içe yaşadığınız için bu olumsuzlukları göremezsiniz bile.

 

 Oysa içte belli bir dereceye geldikten sonra dışa yönelince ve dışarıya da karışmaya başlayınca, birileri size, “hoop, noluyor lan!” diyecektir. Sizi yolunuzdan çevirmek isteyenler, size zulmedenler, sizi yerinizden-yurdunuzdan edenler ve sizinle savaşanlar olacaktır. Yâni Allah katındaki tek hak din olan ve dîni sâdece içerde değil dışarıda da yaşanması ve içeriye hâkim olduktan sonra dışarıya da hâkim olmasını hedefleyen İslâm’ın, icâbında malların ve canların da ortaya koyulabileceği ağır bedelleri olabilecektir. Zâten işte bu bedeldir İslâm’ı hak katındaki tek hak din yapan ve içten sonra dışta da hâkim kılacak olan. Bir dînin değeri, uğruna ödenen bedel kadardır.

 

Buna rağmen kendilerine “müslüman” diyenlerin içinde gevşemiş ve yavşamış olanlar vardır ve böyleleri tüm zamanlarda şeytan, nefs ve tâğutlar tarafından desteklenirler. Bu desteği de arkalarına alarak İslâm’ı ahlâka, bilgiye, adâlete ve ibâdete indirgeyenler ortaya çıkmıştır. Bunlar İslâm’ın hiç-bir şeye eleştirisinin, îtirâzının ve isyânının olmadığını, siyâset içermediğini, bir devlet talebi olmadığını, hayâtın sosyâl, kültürel, âilevî, ekonomik, hukûkî, kânûnî, askerî, siyâsî vs. alanlarla hiç-bir işi olmadığını-olmayacağını, hattâ ahlâk ve ibâdet içeren âyetleri hâriç diğer âyetlerinin târihte kaldığını ve hükmünü yitirdiği için artık bizim günümüzde kendi hükümlerimizi vermemiz gerektiğini, bu-bağlamda günümüzdeki en iyi hükmün de -şeytanın hâkim olduğu- beşerî sistemler, düşünceler ve ideolojiler olduğunu câhilce ve çok bilmiş bir edayla söyleyerek kâfir, müşrik ve münâfık olduklarını ortaya koymuş oluyorlar. İşte tüm bunların arkasındaki temel neden, “İslâm’ı içten-içe yaşamak” düşüncesidir. Oysa İslâm sâdece kâlplerde, vicdanlarda, zihinlerde, beyinlerde, dört duvar arasında yaşanacak bir din değildir. Zâten sâdece İslâm böyle bir din değildir. Tüm peygamberler “İslâm peygamberi”dir ve onları bize örnek gösteren hayatlarına bakıldığında hiç-birinin İslâm’ı sâdece içten-içe yaşadığı ve dış hayâta karışmadığı görülmemiş ve duyulmamış bir şeydir. Tam-aksine onlar İslâm’ı iç-âlemlerden sonra dış-âlemde de hâkim kılmanın derdinde olmuşlar ve bunun mücâdelesini vermişlerdir.

 

Allah işte bu yüzden, her müslümanı tek-tek peygamberler gibi olmaya çağırırken, müslümanlar buna direniyor ve İslâm’ı içten-içe yaşamakla yetiniyorlar. Fakat şu bilinsin ki, İslâm’ı içten-içe yaşamak, “İslâm’ı sınırlı bir şekilde ucundan-kıyısından yaşamak” demek olacağı için bu kabûl edilebilir bir şey olmaz:  

 

“İnsanlardan kimi, Allah’a bir ucundan ibâdet eder, eğer kendisine bir hayır dokunursa bununla tatmin bulur ve eğer kendisine bir fitne isâbet edecek olursa yüzü-üstü dönüverir. O, Dünyâ’yı kaybetmiştir, âhireti de. İşte bu, apaçık bir kayıptır” (Hac 11).

 

Peki İslâm içten-içe yaşanınca “dıştan-dışa yaşanan” ne olacaktır?. Tabî ki de şeytanın, nefsin ve tâğutların inşâ ettiği Dünyâ olacaktır. Zevk, haz, neşe, konfor, keyif, coşku, rahatlık ve gününü gün etmek olacaktır. Gününü gün etmek, “yerinde saymak” demektir. Modernizmi kana-kana içenler, İslâm’ı içten-içe yaşamak istiyorlar ve yaşıyorlar.

 

İslâm’ı içten-içe yaşamak isteyenler, İslâm’ı çağa yakıştıramıyorlar ve bu yüzden de onun perde gerisinde, ortalıkta görünmeyecek şekilde kâlplerde, vicdanlarda, zihinlerde, beyinlerde, kitaplarda, dört duvar arasında içten-içe yaşanmasını istiyorlar ve İslâm’ın da bunu söylediği yalanını söyleyerek münâfıklıklarını ortaya koyuyorlar.

 

Hayat, sünnetullah ve imtihanın gereği olarak iyiliği-kötülüğü, yarârı-zarârı ve içi-dışı ile iç-içedir.

 

Modern-bilim ve teknoloji çağı Allahsız ve doğadan kopuk olduğu için Allah’ı hatırlatmıyor ve böylece modern-bilim ve teknolojinin etkisinde kalan müslümanlar İslâm’ı içten-içe yaşamaya başlıyor. Oysa doğal-geleneksel toplumda doğayla iç-içe yaşandığı için Allah sürekli hatırdaydı. Nereye baksanız Allah’ın yaratışını, sanatını, yasalarını, kudretini ve nîmetini görürdünüz. Meselâ bir çiçek doğal olarak insana Allah’ı hatırlatır, fakat bir entegre Allah’ı hatırlatmaz ve tam-aksine O’nun unutturur. Bu nedenle de doğallıktan uzaklaşıldıkça Allahsızlaşma ortaya çıkar ve insan Allahsızlaştıkça İslâm’ı içten-içe yaşamaya başlar.

 

İslâm sâdece “içe doğru büyümek” değil, içten sonra “dışa doğru da büyümek” demektir.

 

İslâm hayâtın içinde ve dışında yâni her alanında Allah’a teslim olmak demektir. İçte Allah’a, dışta ise şeytana, nefse ve tâğutlara teslim olanlar kâfirlerin, müşriklerin, münâfıkların ve câhillerin önde gidenleridir. Bunlardan hiç-bir hayır gelmez-gelmiyor. Mü’minler ise hayâtın her alanında Allah’a kayıtsız-şartsız ve sorgusuz-suâlsiz teslim olanlardır:  

 

“De ki: Bize yararı ve zararı olmayan Allah’tan başka şeylere mi tapalım?. Allah bizi hidâyete erdirdikten sonra, şeytanların ayartarak yerde şaşkınca bıraktıkları, arkadaşlarının da: ‘Doğru yola, bize gel’ diye kendisini çağırdığı kimse gibi topuklarımız üzerinde gerisin geri mi döndürülelim?. De ki: Hiç şüphesiz Allah’ın yolu, asıl yoldur. Ve biz âlemlerin Rabbine (kendimizi) teslim etmekle emrolunduk” (En-âm 71).

 

Teslîmiyet olmadan temsîliyet olmaz. İslâm’ı temsil etmek ise sâdece içten-içe yaşamakla değil, aynı-zamanda dıştan-dışa yaşamakla olmak zorundadır.

 

En doğrusunu sâdece Allah bilir.

 

Hârûn Görmüş

Mayıs 2024

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder