9 Eylül 2024 Pazartesi

Her-Şeyi Mümkün Görmek

 

“Öyleyse sen, Allah’tan (bir takdir olarak) geri çevrilmesi mümkün olmayan gün gelmeden önce, yüzünü dimdik ayakta duran dîne çevir…” (Rûm 43).

 

Modernizm ve modern insan, gelinen an îtibâriyle “her-şeyin mümkün olduğu bir zamanda yaşanıldığına” inanıyor ve diyor ki: “İmkânsız diye bir şey yoktur ve artık her-şey mümkündür”.

 

Ne kadar da câhilce ve boş bir söz.. Yaratılmış olmak mecbûren eksik ve sınırlı olmayı da yanında getirdiği için, yaratılmış olan için her-şey mümkün olamaz. Sınırlı ve eksik olan bir şey tam ve sınırsız olmadığından dolayı onun için her-şeyin mümkün olması mümkün değildir. Her-şey “sâdece “yaratan Allah için” mümkündür, zîrâ O yaratılmış, dolayısıyla sınırlı ve eksik olmadığından dolayı, O’nun için her-şey mümkündür. Fakat yaratılmış olan varlık ve madde için her-şeyin mümkün olması söz-konusu değildir. Hattâ varlık için çoğu şey mümkün değildir.

 

Eğer her-şey mümkünse, o zaman bir sınırsızlık var demektir ve yaratılmış olan şey sınırsızdır. Fakat sınırsız olunca “yaratılmış” değil de “yaratan” olması gerekir. Böyle olunca da her-şey -hâşâ- “yaratıcı” olmuş olur. Her-şey yaratıcı olunca da ortada yaratılmış bir şey olmamış olur. Tüm varlık yaratıcı olarak düşünüldüğünde, böyle düşünenler için her-şey mümkün gibi görülmeye başlar. Tabi bu düşünce ağır bir küfür ve âdî bir şirktir ki zâten küfür ve şirkin dolayısıyla da zulmün temeli ve nedeni budur. 

 

Her-şey mümkündür sözünün kâinatta bir karşılığı yoktur. Zîrâ mümkün olması ne kadar çok istense de çoğu şey mümkün olmamaktadır ve hiç-bir zaman da mümkün olmayacaktır. Çünkü hayat ve Dünyâ bir imtihan hayâtı ve imtihan dünyâsıdır. İmtihanın olduğu yerde her-şeyin mümkün olması mümkün değildir. Çünkü imtihanda en azından seçeneklerden biri elenmek zorundadır ve bu nedenle elenen seçenek mümkün olma özelliğini kaybeder. Üstelik “Allah’ın kâinata, Dünyâ’ya ve hayâta koyduğu yasalar” demek olan sünnetullah da ancak bir sınır olduğunda işler hâlde kalır ve anlamını koruyabilir. Eğer her-şey mümkün olsaydı o zaman kâinatta bir kânundan, yasadan, düzenden, öğrenmeden, doğrudan, yanlıştan ve hiç-bir şeyden bahsedemezdik. Çünkü her-şeyin mümkün olduğu bir yerde hiç-bir şeyin bir anlamı kalmazdı. Zîrâ hiç-bir şey göründüğü gibi olmazdı yada gördüğümüz şey bizi tatmin etmezdi.  

 

Modern insan Allahsızlaştığı ölçüde her-şeyi mümkün görmek istemekte ve görmektedir. Çünkü Allah, âhiret, cennet-cehennem, gayb, vahiy, peygamberlik, din yâni İslâm hesâba katılmadığında “cenneti Dünyâ’da kurmak” gibi bir cinnetin sonucu olarak her-şeyin mümkün olduğu bir kâinâta ve Dünyâ’ya inanmak düşüncesi ortaya çıkacaktır-çıkmıştır. Modern-seküler insan sınırsız ve eksiksiz bir hayat istediği için her-şeyin mümkün olduğu bir yaşam hayâl etmektedir. Tabi her seferinde duvara toslamaktadır. Tabi imtihan devâm ettiğinden dolayı bu sapkın istek ölüme kadar sürecektir.    

 

Kâinatta her-şeyin mümkün olacağı bir mekanizma yoktur. Her-şey hangi mekanizmaya göre mümkün olacaktır. Ortada bildiğimiz başka kânunlar yok iken hiç-bir örneği olmayan ve olması mümkün de olmayan bir şeyin olmasını neye bağlayacağız ve nasıl açıklayacağız?. Birisi, “bu dediğin nasıl ve neyle olacak” diye sorduğunda ona o şeyin ve her-şeyin mümkün olabildiğini hangi mekanizmayla açıklayabileceksiniz. Çünkü ortada hem her-şeyin mümkün olduğunu açıklayabilecek bildiğimiz bir mekanizma yok hem de böyle bir mekanizmanın ileride keşf edileceğinin emâresi yok. Çünkü bir sınır var. Zîrâ her-şey yaratılmıştır ve yaratılmış olduğu için sınırlı ve dolayısıyla eksiktir. Sınırlı ve eksik olan için her-şeyin mümkün olması mümkün değildir. Fakat ortada bir şey yokken yine de, “ben inanıyorum, bir gün her-şeyin mümkün olduğu görülecek” demenin de bir anlamı yok. Belki de tam tersi olacak ve gün gelecek, bir-çok şeyin mümkün olmadığı görülecek ve anlaşılacaktır.

 

Şu da var ki her-şeyin mümkün olduğu yerde tüm zıtlıklar meşrûlaşır. Çünkü her-şey mümkün olduğunda bir şeyin zıttı da mümkün hâle gelir. O zaman da her-şeyin netliği ve kesinliği kaybolur ve hiç-bir şey mümkün hâle gelmez. Hattâ sevdiğinize “seni seviyorum” bile diyemezsiniz. Çünkü her-şey mümkün olduğunda karşıdaki kişi bu sözle kendisini sevmediğinizi îmâ ettiğinizi de anlayabilir. Çünkü her-şeyin mümkün olduğu bir yerde her-şey anlamsızlaşır ve bir ölçü kalmaz. Bir şeyi anlamlı kılan şey, o şeyin bir alternatifinin olmaması yâni o şeyde bir anlamsızlığın olmamasıdır.       

 

Allah “hallâk”tır. Yaratmanın her türünü bilir. Bu kâinâtı da belli bir format ile yaratmıştır. “Allah bu kâinâtı sınırsız, eksiksiz ve kusursuz mu yaratmıştır?” diye bir soru sorulacak olsa kanımca şöyle cevap verirdim: “Allah bu formattaki kâinâtı en ideâl şekilde yaratmıştır. Fakat bu yaratma mutlak anlamda sınırsız ve eksiksiz bir yaratma değildir. Allah daha iyisini yaratabilir ve belki yaratmıştır yada yaratıyor da, fakat sünnetullah ve imtihan gereğince bu formattaki kâinat, olabilecek en ideâl şekilde yaratılmıştır ama her-şeyin mümkün olabileceği bir şekilde, mutlak anlamda eksiksiz ve sınırsız yaratılmamıştır. Öyle bir yaratılışı cennette göreceğiz inşaallah.

 

İşte bu nedenle bu kâinatta mümkün olabilecek olanlardan daha fazlası mümkün değildir ve hiç-bir zaman da mümkün olmayacaktır ve bu iyi bir şeydir. Zâten her-şeyin mümkün olduğu bir yerde âhiretin, cennetin-cehennemin, hesâbın-kitâbın varlığı da anlamsızlaşırdı. Tabi vahyin, peygamberliğin, dînin, mâneviyatın ve İslâm’ın varlığı da anlamsız hâle gelirdi.

 

Kur’ân’da da mümkün olmayan şeylerden bahsedilir. Meselâ âhirette yaşanan pişmanlıktan dolayı yeniden Dünyâ’ya dönme ve düzgün işler yapma durumu mümkün değildir:

 

“Bizim bir kere daha (Dünyâ’ya dönüşümüz mümkün) olsaydı da îman edenlerden olabilseydik” (Şuârâ 102).

 

“Sonunda, onlardan birine ölüm geldiği zaman, der ki: ‘Rabbim, beni geri çevirin. Ki, geride bıraktığım (Dünyâ)da sâlih amellerde bulunayım’. Aslâ, gerçekten bu, yalnızca bir sözdür, bunu da kendisi söylemektedir. Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır)” (Mü’minûn 99-100).

 

Yine, insan için bir ağaç hattâ bir ot BİLE meydana getirmenin mümkün olmadığı söylenir:

 

“(Onlar mı) yoksa, gökleri ve yeri yaratan ve size gökten su indiren mi?. Ki onunla (o suyla) gönül-alıcı bahçeler bitirdik, sizin içinse bir ağacını bitirmek (bile) mümkün değildir. Allah ile berâber başka bir ilah mı?. Hayır, onlar sapıklıkta devâm eden bir kavimdir” (Neml 60).

 

Modern-bilim bir keresinde, fotosentez yapan bir otun yapmaya çalıştığını yapmak için büyük paralar harcayarak bir ekip kurmuş olmasına rağmen bunu başaramamış ve çalışma fiyaskoyla sonuçlanmıştı.Yine; suyun formülü olarak bilinen 2 hidrojen ve 1 oksijen atomları laboratuarda birleştirdiğinde su oluşmamıştı. Daha mekanizmasının ve kimyâsının bilindiği sanılan şeylerin bile taklidi yapılamıyorken, modern-bilim ve teknolojiye îman derecesinde güvenerek ve hattâ taparak, ileride bir gün her-şeyin mümkün olabileceğini söylemenin hiç-bir anlamı ve karşılığı yoktur. 

 

Yine; aşırı överek ve ona taparak, aklın her-şeyi mümkün hâl getirebileceğini düşünmek ve bunu körü-körüne beklemek de büyük bir akılsızlıktan başka bir şey değildir. Zîrâ vahyin rehberliği olmadığında aklın sapmaması mümkün değildir.

 

Bu kâinâtın formatı, her-şeyin mümkün olmasına izin vermez. Zâten varlığın ve eşyânın da bir mahremi vardır ve belli bir noktadan sonra dokundurtmaz. Bu nedenle yapılması gereken şey, her-şeyin mümkün olduğu-olacağı bir dünyâ hayâl etmek yerine, her-şeyin mümkün olacağı cennet için çalışmaktır. Gerisi boş laftır. 

 

En doğrusunu sâdece Allah bilir.

 

Hârûn Görmüş

Eylül 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder